mit mindenképp érdemes figyelembe venni klímavásárlás előtt. Mekkora klímát vegyek? Melyik gyártót válasszam? Energia hatékonyság? Röviden! Tömören! Klímaberendezést hosszú távra tervezünk, mivel egyszeri, nagyobb kiadást jelent, ezért érdemes pár fontos dolgot figyelembe venni a megfelelő készülék kiválasztása előtt.
Töltse le kiadványunkat: Klimaválasztás buktatók nélkül

1. Megfelelő teljesítmény kiválasztása

A megfelelő komfort eléréséhez az adott helyiség méretéhez, adottságihoz leginkább passzoló berendezésre lesz szükségünk. Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos nappaliba (20-45m2) 3,5 kW-os berendezést érdemes választani, egy kisebb hálószobába pedig (10-30m2) 2,5 kW-os teljesítmény is elegendő. Interneten számos vállalkozás kínál különböző készülékeket. Mielőtt viszont döntene, mindenféleképpen kérjük szakember segítségét a megfelelő berendezés kiválasztásához. A szükséges hűtőteljesítményt számos tényező befolyásolhatja:
– beltéri egység elhelyezése
– szobák egybe nyílnak
– lakás fekvése
– lakás szigetelése
– belmagasság

2. Gyártó kiválasztása

Válasszunk minőségi klímát! Nincs rosszabb annál, mint amikor nyár közepén a kánikulában a berendezésünk meghibásodik, nincs hűtés. Ilyenkor a szezon miatt a szerelési idő sokáig is eltarthat. Fontos szem előtt tartanunk, hogy mire szeretnénk használni klímánkat.

  • Lakossági felhasználásra az LG, Samsung, Midea cég által gyártott készülékek szinte teljesen megegyező teljesítményt nyújtanak, ezért nyugodtan választhatjuk azt a készüléket, amelyik leginkább szimpatikus számunkra. A fentebb említett gyártók által gyártott és forgalmazott készülékekről elmondható, hogy csendesen működnek, dizájnosak, és gazdaságosak.
  • Azok akik nem kimondottan lakossági felhasználásra kívánják használni légkondicionáló készüléküket inkább a Daikin, Panasonic, Toshiba, Fujitsu által készített berendezéseket ajánlanánk a figyelmükbe. Természetesen itt a magasabb árért cserébe a gyártók olyan készülékeket kínálnak nekünk, ami akár folyamatos üzemeltetés mellett is képesek hosszútávú gazdaságos működésre.

3. Energia hatékonyság

A bekerülési ár mellett a várható kiadások kalkulálásakor a villanyszámláról se feledkezzünk meg. Az energiafogyasztás egyrészt a hűtendő terület nagyságától, másrészt a beállított és a külső hőmérséklet különbségétől függ. Amenyiben nagy kapacitású berendezést (5 kw tól fölfele) szeretne vásárolni vásárlás előtt konzultáljunk egy villanyszerelővel, hogy lakásunk elektromos hálózata elbírja-e a készülék bekapcsolásakor adódó csúcsterhelés növekedést?
A fenntartási költségek csökkentése érdekében három szempontot érdemes szem előtt tartanunk.
1. lehetőség szerint inverteres klímát vásároljunk,
2. a lehető legmagasabb COP értékű készülék mellett tegyük le a garast. Miért? A COP érték azt mutatja meg, hogy egységnyi befektetett energiából (praktikusan: áramfelvételből) a készülék mennyi hasznos teljesítményt (értsd: hideget) tud előállítani.
3. A gazdaságos működtetés további feltétele, hogy igényeinknek megfelelően méretezett berendezést vásároljunk. A készülékek kapacitását a gyártók a leadott névleges teljesítménnyel (kw) adják meg. A legjobb kiinduló pont, ha a gyártó feltünteti a készülékkel behűthető maximális szoba négyzetméter vagy légköbméter nagyságát is. Mielőtt vásárolna kérja szakembereink segítségét.

4. Garancia

A klímavásárlás egyik legnagyobb buktatója a garancia! Vásárlás előtt tájékozódjon, hogy a kiválasztott készülékre a feltüntetet garanciaidő valós és adott esetben milyen feltételekkel lehet érvényesíteni garanciális igényünket.

Ajánlott bejegyzések:

Rcool Solo – 2019 klíma

Tovább olvasom

Rcool Econic – 2019 klíma

Tovább olvasom