A TNM rendelet legutóbbi változtatásába lényeges új pont került be, amely kibővíti – és egyben jelentősen szigorítja – a szellőzésről szóló fejezetet.

Idézzük (2.4. pont): „…a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiséget és az elvezetésre kerülő szennyezett levegőt, így a légcserét, csak szabályozott működésű hővisszanyerős szellőztetőrendszer vagy központi elszívásos szellőzés kiépítésével lehet biztosítani, mely a belső páratartalom és CO2-szint alapján automatikusan és folyamatosan, igény szerint üzemel.”

A korábbi években a gépi szellőzés kiépítése nem volt kötelező, ez most megváltozott. Az ablaknyitás már nem vehető figyelembe: „…Az épület külső nyílászáróinak teljes vagy részleges nyitásával történő friss levegő bejutást a 2.1. és 2.2. alpontban meghatározott érték számításnál nem szabad figyelembe venni.”

Nem említi a rendelet szövege, hogy a hővisszanyerést kötelező lenne alkalmazni, ugyanez viszont kötelező a nem lakóépületek esetén, bizonyos feltételek fennállása esetén. Rekuperátor segítségével könnyebben megfelelhet házunk a legújabb törvényi előírásoknak!

Minden új építésű lakás, illetve családi ház esetén törvényi előírások szabályozzák azokat a paramétereket amelyeknek meg kell felelniük. Ez vonatkozik a ház vagy lakás szerkezeti elemeire és felépítésére, illetve magára az épületgépészet kialakítására is.

Az új építésű lakások és családi házak kötelező hőkibocsájtási értékei közel nulla energia igénynek felelnek meg. A közel nulla energiaigény pontos minimum követelményének meghatározását az egyes EU tagállamok hatáskörébe sorolja.

Hazánkban az épület, lakás vagy családi ház, energia felhasználását úgy kell kiépíteni, hogy az arra fordított költség az épület becsült élettartama alatt megtérüljön.

Egy közel nulla energiaigényű lakás vagy családi háznak:

  • energia felhasználása alacsony
  • magas energia teljesítményű
  • energiaigényének jelentős értékét megújuló energiaforrásból fedezze
  • energia rendszerre fordított költség az épület becsült élettartalma alatt megtérüljön

A szabályozás értelmében törekednünk kell az épület energiaigényét a lehető legalacsonyabbra szorítani amiben a szellőztetés, azon belül a hővisszanyerős szellőztetés egy fontos tényező több szempontból is. Egyrészt a lakásunk vagy családi házunk hő felhasználása jelentősen akár 40-50 %-kal is csökkenhet egy jól megtervezett rendszer és ezzel segítve a közel nulla energiaigény fenntartását.

Az előírásoknak köszönhetően közel légtömör lakást, családi házat kell építenünk aminek elengedhetetlen része a kiváló szigetelésű nyílászárók, illetve a falak megfelelően vastag hőszigetelése. Így gyakorlatilag egy teljesen zárt épületet kapunk, aminek a szellőztetése elengedhetetlen és ebben nyújt nekünk megoldást a hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Ajánlott bejegyzések:

Rcool Solo – 2019 klíma

Tovább olvasom

Rcool Econic – 2019 klíma

Tovább olvasom