A klímáknál a DRY üzemmód a páratartalmat hivatott csökkenteni. Az elterjedt egyszerű klímák ezt úgy teszik hogy a beltéri egység ventilátorát a lehető legjobban lecsökkentik és ezzel az alasony fordulattal járatják a kültéri egységet. A kicsi légáramlás miatt a beltéri egység biztosan lehűl annyira, hogy a pára kicsapódjon.
Gyakorlatilag a klíma ilyenkor is hűt a lehető leghidegebb hőcserélővel, mert kevés levegő áramlik át a beltéri egységen, így a kültéri egység simán letudja hűteni akár +1°C -ra. A kicsapódó pára pedig a kondenzvíz hálózaton keresztül távozik ugyan úgy mint hűtés üzem esetén. Ha 0 vagy -1°C-ra hűl a hőcserélő már veszélyes mert itt a pára nem csak kicsapódik hanem rá is fagy a beltéri egység hőcserélőjére, és egészen addíg növekszik, míg végül eldugul az egész rendszer mert nem tud keresztül áramolni a levegő a beltéri egységen.
Egy modern inverteres klímának nem gond a +1°C hőcserélő szinten tartása de a „régi” úgy nevezett On-Off klímák nem tudnak szabályozni. Ott sajnos egy egyszerűbb és nem hatékony megoldást alkalmaznak a gyártók. Ha a hőcserélő 7 percen át 0°C (fagypont) alatt van akkor megállítja a kültéri egységet ami a hűtést szolgáltatja. De a beltéri egység ventilátorát nem így a meleg szoba levegő leolvasztja a beltéri egység hőcserélőjét. Ilyenkor apró víz cseppek és jégdarabok szokott kifújni magából a beltéri egység.
Gazdaságos a DRY funkció nyáron?
Nyáron ha csak magas a páratartalom akkor megoldás lehet a DRY funkció. De néha jobban járunk ha hűtünk és nem párátlanítunk, mert az egy nagyon drága mulatság. A pára kicsapatás sok energiába kerül, és a lakásban lévő növények intenzívebben párologtatnak ilyenkor. Amit a növények gazdája érzékel és locsol, véget nem érő körforgás.

Thom-féle termohigrometrikus index. (THI) alapján állapíthatja meg melyik az egyszerűbb, egy kicsit hűteni vagy inkább szárítani kell. Vannak klímák amikben ez automatikus, mármint a páratartalom és a hőfok alapján alapuló döntés hogy mit tegyen hogy nekünk olcsó és kényelmes legyen.Az ősz közeledtével a klímák üzemeltetésével kapcsolatban számos kérdés megfogalmazódik. A leggyakoribb kérdésekre megpróbáltunk válaszolni. Lehetséges e klímával fűteni? A válasz egyértelműen Igen, abban az esetben ha készülékünkön van fűtés üzemmód.

Gazdaságos a DRY funkció télen?

Természetesen, mivel a készülékbe be van építve lehet használni, de gazdaságosnak nem nevezhető! Amennyiben hűvös időben gond a páratartalom csökkentése akkor mindenképpen páramentesítő készülékeket ajánljuk.
Létezik e olyan klíma ami tud gazdaságosan párátlanítani?
Terészetesen van a Daikin Ururu Sarara amit tud párátlanítani és párásítani. Egy nagyon ötletes műszaki megoldással a beltéri egységbe építettek egy plussz hőcserélőt. Míg a kiegészítő hőcserélő hűl a másik melegszik. Így még a hűtéskor el vont hő a másik a másik oldalon vissza is kerül a helységbe, ennek köszönhetően a levegő nem hűl csak párátlanodik szárad.

Ajánlott bejegyzések:

Rcool Solo – 2019 klíma

Tovább olvasom

Rcool Econic – 2019 klíma

Tovább olvasom